Gabong på norsk (Kort, Kortspill)
The rules in English are found in a previous post.
I denne potsen vil jeg legge fram reglene til kortspillet Gabong. Jeg kan ikke love at jeg husker alle reglene, i første omgang, men jeg vil fortsette å redigere posten.
Gabong skal egentlig læres uten å kunne reglene. Men som dere ser, så har jeg satt sammen denne Gabong bloggen, og du vil da kunne reglene når spillet starter.
Du trenger:
1. Minst to kortstokker. Antallet stokker kan bli justert, avhengig av antallet spillere. Du kan aldri ha for mange kortstokker.
2. Minst fire spillere. Det er ingen øvre grense for antall spillere, men det blir vanskelig å kontrollere spillet, selv for den mest erfarne Gabong, når antallet blir over ti.
3. Et bord.
Den ultimate regel:
1. Gabongen bestemmer! Han eller hun er den ultimate diktator, men selv for en diktator er det noen regler som må følges.
Poenget med spillet:
1. Kvitt deg med alle kortene så raskt som mulig.
2. Få så få poeng som mulig.
Før spillet starter:
1. Velg en person som skal være Gabongen.
Før hver runde:
1. Gabongen deler ut kortene, syv til hver spiller.
Når det gjelder Gabongen:
1. Gabongen må ta en del av kortstokken og bruke den til å dele ut kortene.
2. Straffekort må gis fra den andre delen av stokken.
3. Gabongen kan dele ut kortene på "hvilken som helst måte" han eller hun vil.
4. Gabongen har ikke lov til å telle kortene i en av spillerenes bunke med kort, for å finne ut om han eller hun har delt ut riktig antall kort. Gabongen skal ta ett straffekort for hver gang han eller hun gjør dette.
5. Hvis Gabongen deler ut for mange kort, så må han eller hun ta de kortene som var til overs, i tillegg til å ta ett straffekort for hvert kort ekstra kort som ble delt ut.
6. Hvis Gabongen deler ut for få kort, så må han eller hun dele ut de nødvendige, ekstra, kortene. I tillegg må han eller hun ta ett straffekort for hvert kort som manglet.
7. Hvis Gabongen sitter igjen uten kort, etter han eller hun er ferdig med å dele ut, vil han eller hun få trukket tusen poeng fra den totale poengsummen hans eller hennes.
8. Hvis Gabongen berører et hvilket som helst kort som allerede har blitt delt ut eller deler ut to kort til en spiller på en gang, må han eller hun ta de kortene. Hvis kortet tilhører en spillers bunke, så må det erstattes fra den andre delen av kortstokken.
Når det gjelder de andre spillerne:
1. De andre spillerene har ikke lov til å berøre sin buke med kort, før Gabongen har berørt sin bunke kort. For hvert kort en spiller berører så får han eller hun et straffekort.
Når det gjelder alle spillerene:
1. Alle ekstra kort (staffekort eller andre) som en spiller mottar, før spillet starter og etter at poengene fra forrige runde har blit summert opp, må spilles av spilleren i den neste runden.
Kortene:
1. Toerene gir den neste spilleren to kort fra stokken. Hvis den spilleren har en to, kan han eller hun legge den på. Da får den neste spilleren fire kort fra stokken. Hvis den spilleren har en to, kan han eller hun legge den på. Da får den neste spilleren seks kort fra stokken, o.s.v...
2. Åtterene vrir sort. De kan bli lagt ned på et hvilket som helst kort, med unntak av en "uburkt" toer. Spilleren som legger på må "rope ut" sorten han eller hun vrir til. Hvis han eller hun ikke gjør det eller er for treig, så kan den neste spilleren legge på hvilket som helst kort.
3. Kongene snur spillets retning.
4. Treeren hopper over neste spiller.
Ved rundens start:
1. Spillet starter når Gabongen berører sin bunke med kort.
2. Før eller etter han eller hun har berørt bunken sin, må han eller hun dele resten av kortstokken i to. Hver halvdel legges på bordet. Han eller hun må trekke et kort fra en av stokkene som legges ned med forsiden opp, mellom de to stokkene. Dette kortet brukes for å starte spillet.
3. De to spillerene, på hver side av Gabongen, kapper om å legge på det første kortet. Spillet fortsetter, vekk fra Gabongen, med den neste spilleren. Dette gjelder ikke hvis den første spilleren legger på en konge. Da er det Gabongen sin tur. Ett untak fra regelen finner sted hvis, det første kortet er en treer. De to spillerene på hver side av Gabongen vil da bli hoppet over og de to neste spillerene vil da kappe om å legge på det første kortet. Hvis det første kortet er en konge eller en to, så har det ingen påvirkning på spillet.
Spillet:
1. Du kan alltid snike. Sniking er å legge på det eksakt samme kortet som ligger øverst på bordet. Dette kan gjøres på hvilket som helst tidspunkt, selv etter at spillet har sluttet og Gabongen har samlet sammen kortene. Hvis du har to identiske kort på hånden, så kan du ikke legge på begge to samtidig. Du må først putte på det ene, så det andre. Brudd mot denne regelen straffes med ett straffekort.
2. Ellers legges kortene på etter tur. Hvis en spiller sniker, så fortsetter spillet i samme retning, men fra snikerens posisjon.
3. Kort kan bli lagt på hvis bordkortet har samme verdi eller er samme sort som kortet på hånden.
4. Hvis en spiller ikke kan legge på et kort, må han eller hun trekke ett kort fra en av kortstokkene. Han eller hun kan ikke legge på dette kortet intill det er hans eller hennes tur på ny. Dette gjelder selvfølgelig ikke sniking.
5. Du kan bli Gabongen. For å bli Gabongen må du kvitte deg med alle kortene du har på hånden. Du kvitter deg med dem gjennom å legge dem ned på bordkortet mens du roper Gabong! Summen av kortene dine må være lik verdien til bordkortet. Dette kan kun gjøres med mer enn ett kort. Et ess er verdt fjorten poeng i bordet og ett poeng på hånden. Å Gabonge kan ikke gjøres med en åtter på hånden eller hvis bordkortet er en åtter. Spilleren som la på bordkortet vil motta kortene som ble brukt til å Gabonge med. Dette gjelder også hvis en spiller Gabonger på sitt eget bordkort. Hvis spilleren som Gabonger legger på feil kort, må han eller hun ta opp igjen sine kort. I tillegg mottar han eller hun fem straffekort.
6. Hvis en spiller berører et kort, som ikke er hans eller hennes, under spillets gang, så må han eller hun ta det kortet. Dette gjelder også når man trekker to eller flere kort i forbindelse med punkt 4. Unntaket er hvis spillerene berører en annen spillers kort. Da vil spilleren som begikk regelbrudded motta et straffekort fra stokken.
7. Hvis en spiller legger på et feil kort, så må han eller hun ta det opp igjen. I tillegg mottar spilleren ett straffekort for hvert feile kort som ble lagt på.
8. Hvis en spiller er for treg, så mottar han eller hun et straffekort. Han eller hun får heller ikke lov til å legge på kort før neste gang. Gabongen bestemmer om spilleren er for treg eller ikke.
Slutten av hver runde:
1. Når en spiller har ett kort igjen, så må han eller hun si: Ett kort igjen! Dette gjelder også en spiller som har to identiske kort igjen. Han eller hun må legge på ett kort. Så si: Ett kort igjen! Deretter legge på de siste kortet. Hvis en spiller glemmer å si dette, men unngår å legge på det siste kortet, så må han eller hun trekke tre straffekort og ta tilbake kortet sitt. Hvis en spiller glemmer å si dette og legger på kortet, så må han eller hun trekke fem straffekort og ta tilbake kortet sitt.
2. Når en spiller legger på sitt siste kort, har han eller hun ikke lov til hvis noen teng på at han eller hun vant. Dette gjelder også de andre spillerne rundt bordet. Regelen slutter å gjelde når en hvilken som helst spiller sine kort berører bordet. En hver spiller som bryter denne regelen må trekke fem kort. Hvis det er spilleren som ble ferdig, som bryter regelen, så må han eller hun ta opp igjen det siste kortet sitt. Dette gjelder ikke når en spiller Gabonger. Hvis spilleren som blie ferdig la på feil kort, må han eller hun trekke fem straffekort. Poenget med regelen er å skjule spillets slutt fra de andre spillerne.
3. Hvis en spiller eller flere fortsetter å legge på kort etter spillets slutt, så må de ta opp igjen kortene sine. I tillegg vil de motta ett straffekort for hvert kort de la på. Hvis en spiller trekker et kort etter spillets slutt, så må han eller hun beholde kortet.
Poeng etter en endt runde:
1. Poengene for en runde er summen av poengene for hvert kort.
2. Poengverdien til hvert kort:
A. Kortene fire til ti, utenom åtterene, er verdt fem poeng hver.
B. Knektene og damene er vedt ti poeng hver.
C. Treerene, kongene og essene er verdt tyve poeng hver.
D. Åtterene er verdt femti poeng hver.
E. Toerene er spesielle. Hver toer legger til fem poeng til totalsummen for den runden. I tillegg ganges totalsummen med to. De fem poengene for hver toer blir lagt til først hvis en spillere har flere toere. Etterpå blir totalsummen ganget med to for hver toer. Så, hvis en spiller har fire toere: Først blir tyve poeng lagt til totalsummen . Deretter blir totalsummen ganget med to ganger to ganger to ganger to, som er lik seksten.
Poeng i spillet:
1. Poengene som man får i en runde legges til poengene som man har fått i tideligere runder.
2. Hvis summen av poeng som har blitt oppnådd i løpet av hele spillet er like hundre, så halveres totalsummen. Hvis en spiller hadde 250 før runden og får 50 poeng i runden, så er totalsummen hans 300. Den vil da bli halvert til 150.
3. Hvis en person Gabonger fem ganger på rad uten at noen andre Gabonger, får han eller hun trukket tusen poeng fra totalsummen. Jeg anbefaler at denne regelen bare benyttes når flere av spillerne har vært Gabong før.
4. En spiller kan bli med i spillet mellom rundene. Han eller hun vil starte med samme antall poeng som den spilleren som har høyest totalsum.
5. Spillet avsluttes når spillerne blir engie om å avslutte det, men det må alltid spilles en siste runde. Vinneren er den spilleren med minst poeng.
Gabongen som diktator:
1. Gabongen kan gi deg straffekort hvis du gjør noe som iriterer han eller hun. Gabongen kan tolke denne regelen akkurat som han eller hun vil, så lenge det ikke kommer i konflikt med noen av de andre reglene i Gabong.
2. Du får ikke forlate bordet uten Gabongens tillatelse.
3. Gabongen kan stoppe spillet i en periode, på hvilket som helst grunnlag. Uansett, er spillet aldri ferdig før siste runde er spilt ferdig.
4. Hvis en situasjon oppstår, som ikke er beskrevet i disse reglene (og det vil skje), så bestemmer Gabongen hva som skal gjøres. Hans eller hennes avgjørelse vil gjelde gjennom hele spillet. Den offisielle avgjørelsen vil bli tatt av Gabongguruen.
I denne potsen vil jeg legge fram reglene til kortspillet Gabong. Jeg kan ikke love at jeg husker alle reglene, i første omgang, men jeg vil fortsette å redigere posten.
Gabong skal egentlig læres uten å kunne reglene. Men som dere ser, så har jeg satt sammen denne Gabong bloggen, og du vil da kunne reglene når spillet starter.
Du trenger:
1. Minst to kortstokker. Antallet stokker kan bli justert, avhengig av antallet spillere. Du kan aldri ha for mange kortstokker.
2. Minst fire spillere. Det er ingen øvre grense for antall spillere, men det blir vanskelig å kontrollere spillet, selv for den mest erfarne Gabong, når antallet blir over ti.
3. Et bord.
Den ultimate regel:
1. Gabongen bestemmer! Han eller hun er den ultimate diktator, men selv for en diktator er det noen regler som må følges.
Poenget med spillet:
1. Kvitt deg med alle kortene så raskt som mulig.
2. Få så få poeng som mulig.
Før spillet starter:
1. Velg en person som skal være Gabongen.
Før hver runde:
1. Gabongen deler ut kortene, syv til hver spiller.
Når det gjelder Gabongen:
1. Gabongen må ta en del av kortstokken og bruke den til å dele ut kortene.
2. Straffekort må gis fra den andre delen av stokken.
3. Gabongen kan dele ut kortene på "hvilken som helst måte" han eller hun vil.
4. Gabongen har ikke lov til å telle kortene i en av spillerenes bunke med kort, for å finne ut om han eller hun har delt ut riktig antall kort. Gabongen skal ta ett straffekort for hver gang han eller hun gjør dette.
5. Hvis Gabongen deler ut for mange kort, så må han eller hun ta de kortene som var til overs, i tillegg til å ta ett straffekort for hvert kort ekstra kort som ble delt ut.
6. Hvis Gabongen deler ut for få kort, så må han eller hun dele ut de nødvendige, ekstra, kortene. I tillegg må han eller hun ta ett straffekort for hvert kort som manglet.
7. Hvis Gabongen sitter igjen uten kort, etter han eller hun er ferdig med å dele ut, vil han eller hun få trukket tusen poeng fra den totale poengsummen hans eller hennes.
8. Hvis Gabongen berører et hvilket som helst kort som allerede har blitt delt ut eller deler ut to kort til en spiller på en gang, må han eller hun ta de kortene. Hvis kortet tilhører en spillers bunke, så må det erstattes fra den andre delen av kortstokken.
Når det gjelder de andre spillerne:
1. De andre spillerene har ikke lov til å berøre sin buke med kort, før Gabongen har berørt sin bunke kort. For hvert kort en spiller berører så får han eller hun et straffekort.
Når det gjelder alle spillerene:
1. Alle ekstra kort (staffekort eller andre) som en spiller mottar, før spillet starter og etter at poengene fra forrige runde har blit summert opp, må spilles av spilleren i den neste runden.
Kortene:
1. Toerene gir den neste spilleren to kort fra stokken. Hvis den spilleren har en to, kan han eller hun legge den på. Da får den neste spilleren fire kort fra stokken. Hvis den spilleren har en to, kan han eller hun legge den på. Da får den neste spilleren seks kort fra stokken, o.s.v...
2. Åtterene vrir sort. De kan bli lagt ned på et hvilket som helst kort, med unntak av en "uburkt" toer. Spilleren som legger på må "rope ut" sorten han eller hun vrir til. Hvis han eller hun ikke gjør det eller er for treig, så kan den neste spilleren legge på hvilket som helst kort.
3. Kongene snur spillets retning.
4. Treeren hopper over neste spiller.
Ved rundens start:
1. Spillet starter når Gabongen berører sin bunke med kort.
2. Før eller etter han eller hun har berørt bunken sin, må han eller hun dele resten av kortstokken i to. Hver halvdel legges på bordet. Han eller hun må trekke et kort fra en av stokkene som legges ned med forsiden opp, mellom de to stokkene. Dette kortet brukes for å starte spillet.
3. De to spillerene, på hver side av Gabongen, kapper om å legge på det første kortet. Spillet fortsetter, vekk fra Gabongen, med den neste spilleren. Dette gjelder ikke hvis den første spilleren legger på en konge. Da er det Gabongen sin tur. Ett untak fra regelen finner sted hvis, det første kortet er en treer. De to spillerene på hver side av Gabongen vil da bli hoppet over og de to neste spillerene vil da kappe om å legge på det første kortet. Hvis det første kortet er en konge eller en to, så har det ingen påvirkning på spillet.
Spillet:
1. Du kan alltid snike. Sniking er å legge på det eksakt samme kortet som ligger øverst på bordet. Dette kan gjøres på hvilket som helst tidspunkt, selv etter at spillet har sluttet og Gabongen har samlet sammen kortene. Hvis du har to identiske kort på hånden, så kan du ikke legge på begge to samtidig. Du må først putte på det ene, så det andre. Brudd mot denne regelen straffes med ett straffekort.
2. Ellers legges kortene på etter tur. Hvis en spiller sniker, så fortsetter spillet i samme retning, men fra snikerens posisjon.
3. Kort kan bli lagt på hvis bordkortet har samme verdi eller er samme sort som kortet på hånden.
4. Hvis en spiller ikke kan legge på et kort, må han eller hun trekke ett kort fra en av kortstokkene. Han eller hun kan ikke legge på dette kortet intill det er hans eller hennes tur på ny. Dette gjelder selvfølgelig ikke sniking.
5. Du kan bli Gabongen. For å bli Gabongen må du kvitte deg med alle kortene du har på hånden. Du kvitter deg med dem gjennom å legge dem ned på bordkortet mens du roper Gabong! Summen av kortene dine må være lik verdien til bordkortet. Dette kan kun gjøres med mer enn ett kort. Et ess er verdt fjorten poeng i bordet og ett poeng på hånden. Å Gabonge kan ikke gjøres med en åtter på hånden eller hvis bordkortet er en åtter. Spilleren som la på bordkortet vil motta kortene som ble brukt til å Gabonge med. Dette gjelder også hvis en spiller Gabonger på sitt eget bordkort. Hvis spilleren som Gabonger legger på feil kort, må han eller hun ta opp igjen sine kort. I tillegg mottar han eller hun fem straffekort.
6. Hvis en spiller berører et kort, som ikke er hans eller hennes, under spillets gang, så må han eller hun ta det kortet. Dette gjelder også når man trekker to eller flere kort i forbindelse med punkt 4. Unntaket er hvis spillerene berører en annen spillers kort. Da vil spilleren som begikk regelbrudded motta et straffekort fra stokken.
7. Hvis en spiller legger på et feil kort, så må han eller hun ta det opp igjen. I tillegg mottar spilleren ett straffekort for hvert feile kort som ble lagt på.
8. Hvis en spiller er for treg, så mottar han eller hun et straffekort. Han eller hun får heller ikke lov til å legge på kort før neste gang. Gabongen bestemmer om spilleren er for treg eller ikke.
Slutten av hver runde:
1. Når en spiller har ett kort igjen, så må han eller hun si: Ett kort igjen! Dette gjelder også en spiller som har to identiske kort igjen. Han eller hun må legge på ett kort. Så si: Ett kort igjen! Deretter legge på de siste kortet. Hvis en spiller glemmer å si dette, men unngår å legge på det siste kortet, så må han eller hun trekke tre straffekort og ta tilbake kortet sitt. Hvis en spiller glemmer å si dette og legger på kortet, så må han eller hun trekke fem straffekort og ta tilbake kortet sitt.
2. Når en spiller legger på sitt siste kort, har han eller hun ikke lov til hvis noen teng på at han eller hun vant. Dette gjelder også de andre spillerne rundt bordet. Regelen slutter å gjelde når en hvilken som helst spiller sine kort berører bordet. En hver spiller som bryter denne regelen må trekke fem kort. Hvis det er spilleren som ble ferdig, som bryter regelen, så må han eller hun ta opp igjen det siste kortet sitt. Dette gjelder ikke når en spiller Gabonger. Hvis spilleren som blie ferdig la på feil kort, må han eller hun trekke fem straffekort. Poenget med regelen er å skjule spillets slutt fra de andre spillerne.
3. Hvis en spiller eller flere fortsetter å legge på kort etter spillets slutt, så må de ta opp igjen kortene sine. I tillegg vil de motta ett straffekort for hvert kort de la på. Hvis en spiller trekker et kort etter spillets slutt, så må han eller hun beholde kortet.
Poeng etter en endt runde:
1. Poengene for en runde er summen av poengene for hvert kort.
2. Poengverdien til hvert kort:
A. Kortene fire til ti, utenom åtterene, er verdt fem poeng hver.
B. Knektene og damene er vedt ti poeng hver.
C. Treerene, kongene og essene er verdt tyve poeng hver.
D. Åtterene er verdt femti poeng hver.
E. Toerene er spesielle. Hver toer legger til fem poeng til totalsummen for den runden. I tillegg ganges totalsummen med to. De fem poengene for hver toer blir lagt til først hvis en spillere har flere toere. Etterpå blir totalsummen ganget med to for hver toer. Så, hvis en spiller har fire toere: Først blir tyve poeng lagt til totalsummen . Deretter blir totalsummen ganget med to ganger to ganger to ganger to, som er lik seksten.
Poeng i spillet:
1. Poengene som man får i en runde legges til poengene som man har fått i tideligere runder.
2. Hvis summen av poeng som har blitt oppnådd i løpet av hele spillet er like hundre, så halveres totalsummen. Hvis en spiller hadde 250 før runden og får 50 poeng i runden, så er totalsummen hans 300. Den vil da bli halvert til 150.
3. Hvis en person Gabonger fem ganger på rad uten at noen andre Gabonger, får han eller hun trukket tusen poeng fra totalsummen. Jeg anbefaler at denne regelen bare benyttes når flere av spillerne har vært Gabong før.
4. En spiller kan bli med i spillet mellom rundene. Han eller hun vil starte med samme antall poeng som den spilleren som har høyest totalsum.
5. Spillet avsluttes når spillerne blir engie om å avslutte det, men det må alltid spilles en siste runde. Vinneren er den spilleren med minst poeng.
Gabongen som diktator:
1. Gabongen kan gi deg straffekort hvis du gjør noe som iriterer han eller hun. Gabongen kan tolke denne regelen akkurat som han eller hun vil, så lenge det ikke kommer i konflikt med noen av de andre reglene i Gabong.
2. Du får ikke forlate bordet uten Gabongens tillatelse.
3. Gabongen kan stoppe spillet i en periode, på hvilket som helst grunnlag. Uansett, er spillet aldri ferdig før siste runde er spilt ferdig.
4. Hvis en situasjon oppstår, som ikke er beskrevet i disse reglene (og det vil skje), så bestemmer Gabongen hva som skal gjøres. Hans eller hennes avgjørelse vil gjelde gjennom hele spillet. Den offisielle avgjørelsen vil bli tatt av Gabongguruen.
4 Comments:
hvordan kan en som kaller seg gabongguru finne på noe slikt? håper du finner frem til at det riktige er å slette reglene fra nettet en gang for alle
Kan ikke annet enn å si meg enig. Blei tipset om denne siden av en ivrig Gabong-spiller, som ikke var så altfor flink til å lære seg ved å spille.
Dette må nesten slettes så raskt som mulig
Flott at reglene lå her. Nå er det bare begynne å spille, og lære det videre til andre :) Er et kjempegøy spill :)
Dei vanlige reglane burde ikkje ligge her. Slett slett slett!!!
Derimot greit at reglar for meir spesielle situasjonar finns på nettet. Ellers vil desse reglane forsvinne etterkvart, ettersom ein del Gabongar aldri vil ha vore borti situasjonen under læringa.
Post a Comment
<< Home